Slovenská meteorologická spoločnosť

občianske združenie

Milí kolegovia, priatelia,

dovoľte mi srdečne Vás pozvať vo štvrtok 31.8.2023 o 17.00 hod. na prednáškové podujatie, ktoré organizujeme v spolupráci so Slovenským hydrometeorologickým ústavom a Centrom vedeckotechnických informácií SR.

Toto podujatie sa koná v predvečer medzinárodnej Konferencie Európskej meteorologickej spoločnosti 2023, ktorá sa bude konať tento rok v dňoch 4.-8.9.2023 na Ekonomickej univerzite v Bratislave

(www.ems2023.eu). Prednášky sa budú venovať EMS a hlavnej téme Konferencie EMS - SUCHO.

 

Augustová vedecká kaviareň

Téma: Ako vieme riešiť problémy sucha u nás či v Európe?

Hostia: RNDr. Paulína Valová a Mgr. Peter Kajaba


Kedy: 31. augusta 2023 o 17:00 hod.
Kde: Centrum vedeckotechnických informácií SR, Lamačská cesta 8A, Bratislava, 2.poschodie


Od roku 2015, keď sa začalo s monitoringom meteorologického a pôdneho sucha, sa v každom z rokov vyskytlo výnimočné až extrémne sucho na určité časové obdobie aspoň v niektorom regióne Slovenska. Hoci by sa mohlo zdať, že Slovensko nie je výrazne ohrozené výskytom sucha a jeho dopadov, skúsenosti z praxe ukazujú opak. Aký je pohľad vedcov na problémy so suchom?

Prinesie konferencia Európskej meteorologickej spoločnosti možné riešenia? Nielen tieto, ale i ďalšie tematické otázky nám prídu zodpovedať meteorologička Oddelenia meteorologických predpovedí a výstrah RNDr. Paulína Valová a meteorológ a klimatológ špecialista Mgr. Peter Kajaba zo SHMÚ v Bratislave. Vstup na podujatie je voľný  a určený širokej verejnosti.


Prednáška sa bude streamovať a záznam z nej bude neskôr dostupný na YouTube CVTI SR.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/960787201873643

 

Livestream: https://video.nti.sk/live/?257177WODW1T1T34

Ak Vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 30. augusta 2023 na e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

 

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

Za organizátorov

Paulína Valová, Tibor Csörgei